Een veilige plaats voor iedereen

Hits: 4156

Het lijkt zo vanzelfsprekend. In een gemeente van de Protestantse Kerk voel je je veilig. Leden behandelen elkaar met respect. Mensen met speciale taken en opdrachten maken geen gebruik van hun machtspositie ten koste van anderen. Kinderen en jongeren kunnen ongestoord meedoen. Helaas gaat dat niet altijd en overal op. Ongewenste intimiteiten en situaties van misbruik komen helaas ook in de Protestantse Kerk voor.

In het geval dat u of jij dit ziet of merkt in onze PGH, dan kunt u altijd terecht bij één van onze vertrouwenspersonen. Zij kunnen benaderd worden door elk lid van de PGH, jong of oud, predikant, ambtsdrager, medewerker, vrijwilliger of gewoon gemeentelid, in die situaties waar u of jij je niet veilig voelt binnen de gemeente en daarover in strikt vertrouwelijke sfeer wil(t) praten. Ook kunnen (financiële) misstanden binnen de gemeente bij de vertrouwenspersonen gemeld worden. De vertrouwenspersonen zijn lid van de PGH, maar niet bestuurlijk betrokken.

Graag stellen wij hen aan u voor: 

Anita Oosterloo: Anita-Oosterloo.jpg

De Regenboog is mijn kerkelijk thuis. Ik ben best actief in en rondom de gemeente, al zeg ik het zelf. Ruim 40 jaar ervaring in het basisonderwijs. Daar geleerd dat het fijn is voor kinderen en volwassenen om eens ergens je verhaal kwijt te kunnen als je denkt: ‘In deze situatie kan of kom ik niet verder’. Of als je iets merkt waarvan je vindt dat het niet terecht is of dat er situaties zijn die ‘echt niet kunnen’. Wie luistert er dan? Dat heb ik op de scholen waar ik heb gewerkt, kunnen en mogen doen. Gelukkig is het niet vaak voorgekomen. Maar te weten dat die ruimte er is en nu ook in de kerk gecreëerd wordt, is wel belangrijk. Ik werk daar graag aan mee en ik sluit me bij Bert aan die de gemeente toewenst dat het zelden nodig zal zijn.

Je kunt mij bereiken met een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bert Maarleveld: Bert Maarleveld       

Ik ben lid van de Plantagekerk, huisarts van beroep, inmiddels gepensioneerd, maar nog als waarnemer werkzaam. In de ruim dertig jaar dat ik praktijk heb gehad in Harderwijk heb ik de Harderwijkse samenleving goed leren kennen en waarderen. In mijn werk heb ik meerdere malen opgemerkt dat mensen worstelden met onrecht dat hen was aangedaan. Soms jaren later kon dat pas ter sprake komen. Wat een opluchting kon het dan zijn eens een luisterend oor te krijgen en wat ontroerend kon het soms zijn dat vertrouwen te krijgen. Als vertrouwenspersoon hoop ik dat luisterend oor te kunnen zijn, maar wens de gemeente toe dat dat zelden nodig zal zijn.

Ik ben te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Vertrouwenscommissie is ingesteld door de Algemene Kerkenraad op 14 september 2020.