Cantate diensten

Hits: 6506

Cantate(avond)diensten, liturgisch en muzikaal van hoog niveau Bach schreef voor elke zondag een cantate of motet rond de Bijbeltekst van die zondag. De PGH-commissie Cantatediensten voert er jaarlijks drie uit tijdens cantate(avond)diensten van een hoog liturgisch en muzikaal niveau met cantatekoor & orkest ‘Ad Hocus’. 

Commissie Cantatediensten

Sinds 1995 organiseert de Commissie Cantatediensten jaarlijks 3 cantate(avond)diensten. In deze diensten staat steeds een cantate of een motet van Johann Sebastiaan Bach centraal. De cantates die ten gehore worden gebracht zijn altijd in de tijd van Bach voor de desbetreffende zondag geschreven.
De diensten verlopen steeds volgens een vast patroon en zijn van een hoog liturgisch en muzikaal niveau. Zo is er meestal een instrumentale inleiding en speelt de organist altijd na de zegen een kort orgelwerk van Bach. passen de liederen altijd naadloos in de dienst. Na de geloofsbelijdenis van Nicea zingt de gemeente in afwisseling met het koor als antwoord een koraal van Bach. Het koor besluit de dienst met een afwisselende zetting van het “Amen” . In de afgelopen jaren heeft zich een vast ad hoc orkest gevormd met als ruggegraat enkele strijkers van het Harderwijks strijkorkest o.l.v. Roelof Klaassen. Opmerkelijk is de trouw van deze musici die voor een heel kleine vergoeding steeds weer acte de présence geven. Aanvankelijk bestond het cantatekoor uit leden van Kleinkoor Caprice. Momenteel bestaat het koor uit een diversiteit van koorzangers die uit de wijde omtrek van Harderwijk komen en waar gemiddeld nog een vijftal leden van kleinkoor Caprice onderdeel van uit maken. Het koor kent verder een viertal solisten die ook als koorzangers in het cantatekoor zingen. Het  cantatekoor & orkest “ Ad Hocus” staan sinds de oprichting doorhgaans onder leiding van dirigent Bram Stellingwerf.

Hoewel de Commissie Cantatediensten haar middelen met name ontvangt van de Protestantse Gemeente Harderwijk blijkt het steeds een hele toer om de begroting elk jaar weer rond te krijgen. Daarom heeft de Commissie Cantatediensten ook een rekening geopend. Soms zijn we aangenaam verrast wanneer er gemeenteleden zijn die d.m.v. een gift hun waardering uitspreken t.a.v. de cantatediensten. Het zou heel fijn zijn wanneer u dat voorbeeld zou willen volgen. U krijgt dan voor de cantate(dienst) informatie over de cantate en andere wetenswaardigheden. Ook is het dan mogelijk de “making of” mee te maken. U zult verbaasd staan wat er in een korte tijd allemaal moet gebeuren om, v.w.b. het zingen, de cantatedienst tot een goed einde te brengen. U kunt mij mailen wanneer u de cantatediensten wilt ondersteunen. Doet u mee? Dan kunnen wij als commissie de komende jaren weer menig mooie Bachcantate ten gehore brengen.  
Giften ter instandhouding van de Cantatediensten Harderwijk: NL63 INGB 0007 2355 71.

Adriaan Sterken
Commissie Cantatediensten Harderwijk               

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.