Predikanten en kerkelijk werkers PGH

Hits: 41500

Het pastoresteam van de Protestantse Gemeente Harderwijk bestaat uit ds. David Kroeze (Drielanden, Regenboog), ds. Marissa van Meijl-Buitink (wijkgemeente Plantagekerk) en de kerkelijk werkers Wilma Steenbeek-Vlug en Frieda Meijers-Bruijnes voor het seniorenpastoraat en de jeugdwerker is vacant.

Predikanten


David Kroeze

Predikant van wijkgemeente "De Regenboog"

 

ROO06963ab

Officieel heet ik David Kroeze-Klep. Toen ik trouwde en Sonja mijn naam aannam, wilde ik ook haar naam. Onze familie is een klein stukje Harderwijk.Sonja is  er geboren en getogen. Ik heb haar ontmoet in Vroomshoop (vorige gemeente) aan het water en ze is erg blij dat ze nu weer langs haar favoriete Veluwemeer kan wandelen om tot rust te komen.  Mijn dochter van drie is, hoewel geboren in Vroomshoop, daarom toch half Harderwijkse. Ze heet Tirza en roept nu dat ze naar opa en oma gaat, die ook in Harderwijk wonen. En ze gaat bovendien naar de andere opa en oma in Kootwijk. En ik, wat ben ik dan? Vuilnisbakkenras, zeg ik dan altijd: geboren Hoogeveener, opgegroeid in Leeuwarden, met Veluwse ouders. 

Vroomshoop, waar ik bijna 7 jaar dominee was, was mijn eerste gemeente, ik werd er ingezegend door mijn vader, die ook dominee is. Hiervoor heb ik in de gereformeerde kerk Kampen kerkelijk werk gedaan, en daarvoor onderzoek gedaan aan de universiteit. In Kampen deed ik opbouwwerk onder 20-45 jarigen, en in Vroomshoop ben ik jeugddominee. Ik heb ergens een passie om mensen hun eigen kerk te laten zijn, en dat verschilt per generatie. Daarachter zit mijn eigen verlangen om op mijn manier kerk te kunnen zijn – en ik ga er van uit dat dat voor ieder geldt. Ik merk dat veel mensen wel geloof hebben, maar er weinig mee doen – eeuwig jammer. Een van de dingen waar ik nu persoonlijk probeer in te groeien, is luisteren naar God. Wat zegt God eigenlijk tegen mij, tegen ons? Een hele kunst.

Dat is wat ik dominee-zijn ook vind: een hele kunst. Ik vind het mooi, vanwege de persoonlijke diepe banden die je opbouwt, de bijzondere momenten in het leven die je deelt, vooral rond geboorte, trouw en rouw. Het mooiste vind ik om samen te praten over geloof, je eigen verhaal te delen, en vervolgens proberen te ontdekken hoe we God kunnen zien en beleven. In de eredienst mag van mij passie en inspiratie zitten. Mijn kracht als voorganger is geloofsonderwerpen toegankelijk te brengen, in begrijpelijke taal en in voorstelbare gebeurtenissen. En wat humor mag er van mij wel in. 

Ik denk dat ik daarom ook bij de Regenboog pas: een veelkleurige gemeente. Geen gemeente die één visie of overtuiging zoekt, en wil dat iedereen zich daaraan aanpast. Maar meer een gemeente van mensen die verschillend geloven en elkaar zoeken om er samen iets van te maken, en elkaar te stimuleren. Ik hou van verschillende soorten diensten, en de ruimte om te ontdekken hoe je respect voor het heilige telkens weer anders kunt beleven. Zo kan ik zelf blij worden van Opwekking, en tot rust komen in de stilte van een Taizédienst.

Ik wil weten wat de mensen geloven, en wat niet. Waar de ruimte ligt om te vieren, kerk te zijn. En waar de leegte is, die we misschien kunnen vullen. De kerkenraad ziet in mij een vernieuwer, maar vernieuwen kun je vooral als je weet met wie je gaat vernieuwen, en als je het samen doet.


Marissa van Meijl-Buitink

Predikant van wijkgemeente "Plantagekerk"

Voordat ik naar Harderwijk kwam, woonde ik in het Achterhoekse plaatsje Halle. Zeker ook omdat dit mijn eerste gemeente als predikant was, heeft deze periode mij veel gebracht. In het begin was het zoeken soms. Aftasten. Kijken waar mijn krachten lagen en waar ik misschien wel niet zo’n ster in was en nog zou kunnen groeien. Langzaam leer je waar je staat. Halle en de fijne mensen daar zullen een blijvend plekje in mijn hart marrisa hebben.

Voordat ik in Halle terecht kwam, mocht ik kerkelijk werker in Arnhem-Zuid zijn. Hier heb ik een kleine twee jaar gewerkt. Ik heb altijd geweten dat deze verbintenis voor beperkte tijd zou zijn, maar ook hier heb ik veel geleerd – met name ook dat het stadse gemeenteleven zoveel anders is dan dat op het platteland.
Want mijn wortels liggen in een heel klein dorpje op de Veluwe, niet ver van Harderwijk. In Nijkerkerveen ben ik geboren en getogen. Tijdens de studie, die hierop volgende, heb ik Frank leren kennen. Ook hij en onze dochter Lonneke (die nu één jaar oud is) kijken ernaar uit om naar Harderwijk te komen.
In de afgelopen maanden is de Protestantse Gemeente van Harderwijk op mij overgekomen als een veelkleurige gemeente. Mensen die heel verschillend van elkaar zijn en die op verschillende manieren geloven mogen hier een plekje vinden. Ik ben benieuwd naar alle kleurvarianten die er binnen mijn eigen wijkgemeente Plantagekerk, binnen de gehele PGH, maar misschien ook wel daarbuiten, te vinden zijn!


Wilma Steenbeek-Vlug

Pastoraal medewerker senioren PG Harderwijk

 

Graag stel ik mijzelf kort aan u voor. Mijn naam is Wilma Steenbeek -Vlug. Samen met mijn echtgenoot René woon ik in Putten. Onze twee zonen zijn al weer een tijdje uit huis. Onze oudste is getrouwd en we zijn gek met onze twee kleinkinderen. Ik hou van de natuur en het is heerlijk om vlak bij het bos te wonen en dagelijks met de hond erop uit te kunnen. Verder mag ik graag een beetje tekenen en schilderen en geniet ik van mijn tuin.Wilma Steenbeek Vlug

Rotterdam is mijn geboorteplaats maar toen ik acht was, besloten mijn ouders het westen te verruilen voor de Veluwe en ik groeide op in Apeldoorn. Ik ben een ‘nakomertje’ en de jongste uit een gezin van zeven kinderen. Toen ik tiener was, heeft mijn oudere zus het evangelie op heel eenvoudige wijze uitgelegd. Hoe Here Jezus voor mij wilde zorgen, voor mij was gestorven en mij als een kind bij de hemelse Vader thuis wilde brengen. En ik bad een simpel gebed van overgave waarbij ik mijzelf aan Hem toevertrouwde.  Een gebeurtenis die in mijn leven bepalend is geweest tot op de dag van vandaag. Op mijn 17e ‘vloog ik het huis uit’ en sinds die tijd heel wat van de wereld gezien.

In 2011 besloot ik HBO theologie te gaan studeren. Direct na mijn afstuderen vertrokken René en ik naar het buitenland, waar ik bij vluchtelingenwerk betrokken was in Jordanië en Ethiopië. Een indrukwekkende tijd omdat je van heel nabij grote armoede en nood meemaakt. Bijzonder om de veerkracht te zien bij mensen, jong en oud, die door hun vluchtelingenbestaan bijna alles zijn kwijtgeraakt.

In 2019 keerden we terug naar Putten en ging ik aan de slag als Kerkelijk Werker in de Protestantse Gemeente Klarenbeek, Wilp en Voorst waar ik gemeentewerk in al zijn facetten hebben mogen uitoefenen. Met veel plezier denk ik terug aan alle contacten in deze voornamelijk agrarische gemeenschap. Ik vond het telkens weer verrassend om een boerenerf op te rijden en kennis te maken met gemeenteleden die daar vaak al generaties woonden.  

Na een korte periode van rust, zie ik er naar uit om in de PGHarderwijk mee te mogen werken in  seniorenpastoraat. Met dat ik zelf ook wat ouder wordt, besef ik beter welke uitdagingen ouderen het hoofd hebben te bieden. Misschien is de laatste levensfase in vele opzichten wel de moeilijkste. Maar wellicht ook wel de rijkste. Ik hoop velen van u te ontmoeten, te luisteren naar uw verhalen en levenswijsheid en met elkaar de weg van het geloof te wandelen.

Wilma Steenbeek-Vlug is te bereiken via T: 06 44 58 89 95 mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 


Frieda MeijersFrieda Meijers

Pastoraal medewerker senioren PG Harderwijk

Mijn naam is Frieda Meijers, woon in Harderwijk, gelukkig getrouwd en trotse moeder en oma. Samen fietsen of wandelen met familie of vrienden, korte of lange afstanden, heerlijk buiten zijn en genieten van de prachtige natuur. Lekker de wind door je haren en de zon in je gezicht. Lezen doe ik graag, maar veel te weinig. Oppassen op de kleintjes of met de grote kleinkinderen naar het strand, in het water of in de bossen is een ontspannen bezigheid.
Via een fijne stageperiode voor mijn studie theologie pastoraal werk, ben ik in aanraking gekomen met ouderenzorg, met name bij een aantal verzorgings- en verpleeghuizen van de Zorggroep Noordwest Veluwe (met gv-ers Harry Brandsen en Bart Vijfvinkel). De ontmoeting met de ander bleef mij boeien en wilde mij op andere wijze gaan inzetten voor de medemens.
Hiervoor werkte ik drieëntwintig jaar in het notariaat in Harderwijk (notaris Compaijen) en in Ermelo (notarissen Klein en Doorn). Een mooie tijd en dit betekende ook veel contact met diverse mensen, en zeker niet alleen de zakelijke kant hiervan.
De overstap vanuit het notariaat naar de zorg werd gemaakt en ging aan de slag als geestelijk verzorger. De zorg vóór de ander was van grote waarde en ontmoeten werd een belangrijk begrip. Ontmoeten heeft iets van elkaar treffen, iets ondervinden en/ of iets ervaren van of met de ander.
In het dagelijks werk werd ik bepaald bij de afhankelijkheid en de kwetsbaarheid van de bewoners. Dit raakte mij en maakte dat ik het leven met andere ogen bekeek. Ik besefte dat het een ingrijpende gebeurtenis was als men aangewezen werd op zorg. Allerlei levensvragen dringen zich steeds meer op en dat gold voor een ieder, ongeacht de achtergrond of levensovertuiging. Wie of wat je ook bent of kan, je blijft als mens van waarde, een bemind kind van God. Het was fijn om meer dan dertien jaar met de verschillende bewoners op te lopen en naast hen te gaan op de soms moeizame weg door het leven. Ik heb veel van de bewoners geleerd, veel van hun levenswijsheid en daar denk ik nog vaak met goede herinneringen aan terug.
Een nieuwe periode is aangebroken, een nieuwe uitdaging ligt vóór mij, werken met u en bij u, als leden van de PGH, met name de ouderen van de gemeente. Misschien kent u mij al, een beetje of al jaren, ik hoop velen van u te ontmoeten, van mens tot mens.
Ieder heeft zijn of haar eigen levensverhaal, eigen achtergrond, karakter, geloof, vragen of twijfels, je mag zijn wie je bent en ervaar dat Hij spreekt in liefde, tot een ieder van ons. Zo het geloof handen en voeten geven, elke dag weer, samen met u in het vertrouwen op de Heer die werkt door mensen heen. Hij vervult niet al onze wensen, maar wél Zijn belofte. Wij mogen in dat geloof staan en elkaar vasthouden, opdat God spreekt in Zijn Woord en wij samen verder mogen gaan. Hand in hand, op de weg van het leven, in geloof, hoop en liefde.
Ik wens u voor de tijd die komt vrede en alle goeds, Frieda Meijers 
Frieda Meijers is bereikbaar 06 4839 5986 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.