Tuin van Lof Bij

Rond het Kerkelijk Centrum de Regenboog ligt sinds 2018 de ‘Tuin van Lof’. Naast de hoofdingang met de enorme deuren zien we de Belevenistuin: beleving van ons geloof, wat we binnen in het gebouw geloven en vieren laten we zien in de tuin. Er staan bomen en planten met veelal een bijbelse symboliek: een olijfboom, een zuilbeuk en heel veel heerlijk geurende lavendel. Op de zuidwesthoek ligt een grote kei (opgegraven bij het Waterfront) als hoeksteen. Daaromheen volgen we met bijpassende beplanting het kerkelijk jaar. 
Aan de westzijde hebben we een Stilte- of Gedachtenistuin aangelegd. Tussen de krentenboompjes, struiken, planten, bloemen, allerlei grassen en geurige kruiden is er plaats voor iedereen om even tot rust te komen. Aan de kruiszijde van de kerk zie je zeven sterke palen staan met daarbij een wijnrank en daaronder graan dat gezaaid is in de aarde. Samen met de drie boompjes staan ook de wijnstok, het graan en de grassen symbool voor het evangelie. Als je de betekenissen van alle planten wilt beleven, kun je altijd om een rondleiding vragen bij Wiebe de Groot, hij en zijn mede-hoveniers zijn regelmatig (vaak op vrijdagmorgen) in de tuin van Lof te vinden.
Aan de noord-westzijde willen we graag nog een Pluktuin realiseren met bloemen in alle kleuren van de regenboog. Met al die bloemen, bomen en planten willen we ook bijdragen aan meer biodiversiteit en in het kader daarvan mogen we ons inmiddels ook een ‘Groene Kerk’ noemen. Dat de vogels er mogen nestelen en mensen om ons heen zich welkom mogen voelen. Met onze bescheiden Tuin van Lof willen we graag op een natuurlijke wijze getuigen in de wereld en iets laten zien van Geloof, Hoop en Liefde.
Ineke Verhagen

Contact: Wiebe de Groot, wiebedegroot@gmail.com, tel. 0341 414086

Artikel Tuin van Lof -loofhut- blije hut 28-09-2023

Artikel over de loofhut 13 oktober 2022

Bekijk hier het fimpje – Tuin van Lof – Brood uit de tuin oktober 2021

Loofhut in de Tuin van Lof – 25 september 2021

Filmpje september 2019

Bekijk hier het fimpje – Tuin van Lof – K.C. De Regenboog juli 2019

Artikel De Tuin van Lof (Planten)

Tuin van Lof Voorkant

Tuin van Lof Hoeksteen

Stilte- en natuurtuin

Het achterste gedeelte van de tuin is bedoeld om de stilte te zoeken. Tussen krentenboompjes, struiken, planten, bloemen, allerlei grassen en geurige kruiden is er plaats voor iedereen om even tot rust te komen. Daar kun je bijvoorbeeld je geliefden gedenken. Als je even gaat zitten zie je hier zeven sterke palen in de grond staan. Elke paal symboliseert een “Ik ben”-uitspraak van Jezus. “Ik ben het brood dat leven geeft” betekent dat Jezus ons leven onderhoudt. “Ik ben het licht van de wereld” betekent dat Jezus onze levensweg verlicht. “Ik ben de deur” betekent dat Jezus de deur opent naar God. “Ik ben de goede herder” betekent dat Jezus voor ons zorgt. “Ik ben de opstanding en het leven” betekent dat Jezus ons het leven geeft. “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” betekent dat Jezus ons de juiste kant op wijst. “Ik ben de ware wijnstok” betekent dat Jezus ons en ons werk vruchtbaar maakt.

Wonderbrood

In de tuin van Lof verbouwen we ook graan. Het is wonderlijk hoe uit zo’n korreltje nieuw leven groeit. Als je bijvoorbeeld een schroevendraaier in de grond stopt, komt er geen gereedschapskist boven. Als je een graankorrel in de grond stopt, krijg je uiteindelijk veel meer graankorrels. Het graan hebben we geoogst en er zijn heerlijke broden van gebakken die we hebben geproefd op de burendag.

Tuin van Lof Brood

Loofhut

Jaarlijks is er ook een loofhut te vinden in de tuin van Lof. Een hut waarin we feestvieren, zingen, eten en omhoog kijken en onze Schepper prijzen. Ga maar eens in de hut staan en kijk omhoog. De hut heeft geen dak, dus je kijkt zo naar de open hemel! De loofhut wordt ook gebruikt door tieners met de catechisatie.

Tuin van Lof Loofhut

Groene tuin

Met al die bloemen, bomen en planten willen we ook bijdragen aan meer biodiversiteit. We zijn inmiddels een Groene Kerk en daar zijn we blij mee. We hopen dat de vogels er mogen nestelen en mensen om ons heen zich welkom mogen voelen. Met onze Tuin van Lof willen we graag op een natuurlijke wijze getuigen in de wereld en iets laten zien van geloof, hoop en liefde.