
Als pastores zien we dat er veranderingen aankomen in de organisatie. Dat vinden we ook nodig, maar het zal ook impact hebben op ons werk. Pieter van Winden vroeg ons daarom: wat vinden jullie belangrijk? Jullie mogen dat zelf aangeven. Dus geef de kerkenraden maar een advies over hoe jullie het beste werken. En dat is wijs, want je gaat het beste werken als jij op je plek zit. En jullie wensen kunnen ook de nieuwe organisatie helpen vormgeven. We zijn blij met deze vraag van Pieter! We gingen ermee aan de slag.
Maar ik moet eerlijk zijn, de eerste bijeenkomst hierover was niet makkelijk. Collega Diemer de Jong was net vertrokken, dat gaf teleurstelling. En vooral: er gebeuren steeds dingen die niet fijn zijn. In bestuur en communicatie gaat er veel mis. Hebben wij als pastores wel het vertrouwen dat de PGH haar sfeer en cultuur kan ombuigen en verbeteren? We deelden moeites, en dat gaf lucht. Zo kwam er ruimte om vooruit te kijken. Want ook in weerstanden moeten wij wel geestelijk leiderschap tonen. De tweede bijeenkomst verliep positief. Pieter vergelijk ons als pastor met een tuinman en vroeg ons ons ideale volkstuintje te tekenen. En daarmee dus onze ideale kerk-werkomgeving. Staand rond onze volkstuintjes ontstonden mooie gesprekken. Zo konden we wat dromen over een ideale PGH.
Toen we verder gingen kijken naar onze toekomst kwam er wel een verlangen naar voren. Over een half jaar bestaat het pastoresteam uit ten minste Wilma, Marissa en David. Natuurlijk hopen we daarbij op een Fonteinwerker/predikant en mogelijk een jongerenwerker en ambulant predikant. En we hopen dat we met hen die wens kunnen uitbouwen. Want wij willen meer als team gaan werken. Dus minder op ons eigen ‘eilandje’. Wij willen kunnen samenwerken, kerkelijke activiteit ontwikkelen en elkaar praktisch en geestelijk ondersteunen. Concreet betekent dat: geworteld in de eigen wijk, met taken bovenwijks. Dus iedere pastor zit in zijn of haar eigen wijkkerk, maar heeft ook taken voor alle wijken.
Over dit verlangen gaan we nog verder praten. Want het kan ook nog meer gaan betekenen. Bijvoorbeeld of we meer rouleren in het voorgaan. En of we het seniorenpastoraat en jeugdwerk in de wijk organiseren en niet meer bovenwijks zoals nu. Ook is het de vraag welke werker in welke wijk wordt ondergebracht. Uiteindelijk maken we een eigen beeld van onze taken en verantwoordelijkheden vanuit onze roeping, en hiermee doen we een concreet voorstel aan de kerkenraden. Één ding lijkt zich wat ons betreft in de nieuwe organisatie al wel af te tekenen. Om te werken met één kerkenraad voor de hele PGH, en niet met drie kerkenraden en een algemene kerkenraad. Want één kerkenraad bevordert onze samenwerking.
Namens Pieter, Frieda, WIlma, en Marissa, David Kroeze