De organisatiestructuur van onze Protestantse Gemeente krijgt al geleidelijk zijn nieuwe vorm. De verandering was al eerder aangekondigd. We zijn nog aan het oefenen, zei PGH-voorzitter Eelke van der Wal, op de gemeentebijeenkomsten van 29 februari en 1 maart. Vermoedelijk wordt in de loop van dit jaar het nieuwe eenvoudiger organisatieplaatje definitief.
Met deze reorganisatie willen we o.a. het aantal vergaderingen en vergaderaars flink terugschroeven en slagvaardiger en flexibeler worden. Resultaat moet zijn meer tijd vrij te maken voor de echte geloofszaken en voor het omzien naar elkaar. Ook belangrijk: de drie wijken krijgen meer ruimte om elk hun eigen ding te doen, zichzelf scherper te profileren. Giet echter niet alles in beton, is wat andere gemeenten ons op grond van hun ervaring aanraden. We zijn namelijk bepaald niet de enige gemeente die terugschakelt naar een lichtere structuur.
Hoe ziet het bestuur van de PGH er uiteindelijk uit? Laten we het bekijken vanuit het standpunt van het doorsnee kerklid.
Wijkteams
De vroegere wijkkerkenraden verdwijnen. Elke wijk (Plantagekerk, Regenboog, Fonteinwerk) wordt geleid door een wijkteam van een handvol leden. Dit regelt de dagelijkse zaken zoals de kerkdiensten (liturgie), de wijkactiviteiten en het pastoraat. De wijk kan dus meer zelfstandig de wekelijkse zaken regelen en krijgt meer eigen ‘kleur op de wangen’ .
Wijkteams zullen als regel 5 tot 10 keer per jaar bijeenkomen. In het wijkteam kunnen naast ambtsdragers ook andere gemeenteleden zitting nemen. In de Regenboog functioneert het wijkteam al, het telt 5 leden en komt vijf keer per jaar bijeen. De Plantagekerk wordt begeleid door ds. Pieter van Winden bij het omschakelen. De Stuurgroep Fonteinwerk organiseert jaarlijks drie bijeenkomsten met de gemeenteleden.
Grote Kerkenraad
Alle ambtsdragers uit de drie wijken vormen samen met het Moderamen de Grote Kerkenraad. Deze vergadert 2 keer per jaar en is verantwoordelijk voor PGH-beleid en uitvoering. De Grote Kerkenraad (momenteel 23 leden) behandelt de begroting, de jaarrekening en PGH-brede plannen.
Kleine kerkenraad
Er is ook een Kleine kerkenraad, deze vergadert eens per maand (8 x per jaar) op de eerste donderdag van de maand. Deze bereidt het beleid voor, alsmede de taken die voortvloeien uit de zg. Plaatselijke Regeling. De Kleine kerkenraad telt 9 leden: naast het Moderamen zijn dat de voorzitters van de drie wijkteams (Saskia de Jonge, Adriaan Sterken a.i., Martijn Stuiver) en voorzitter Wim Bouw (voorzitter van het College van Diakenen). Gezocht wordt nog een ouderling voor communicatie.
Moderamen
En dan is er het moderamen, het dagelijks bestuur van de PGH. Dit behandelt de dagelijkse zaken en bereidt de vergaderingen van de Kleine en Grote Kerkenraad voor. Het moderamen bestaat uit 4 leden: een voorzitter (Eelke van der Wal), scriba (Joke Bode), de voorzitter van het college van kerkrentmeesters (Peter van den Berg) en een predikant (David Kroeze).
Andere en speciale taken
Los hiervan hebben we uiteraard het College van Diakenen voor materiële ondersteuningen en het College van Kerkrentmeesters dat gaat over de financiën en gebouwen.
De PGH kent verder allerlei werkgroepen, zoals PodiumPlantage en de werkgroep Roemenië. Liturgie wordt in de nieuwe structuur onderdeel van het wijkteam. Hoe dat het beste gestalte kan krijgen zullen de drie wijkteams in de komende tijd onderzoeken.
De PGH heeft in het verleden enkele speciale aandachtsgebieden geformuleerd. Elk wijkteam neemt – ten behoeve van de gehele PGH – een of twee specialismen onder zijn hoede: jeugdwerk, contact met maatschappelijke organisaties (Regenboog), vernieuwing pastoraat en sociaal cultureel aanbod (Plantagekerk) en missionair werk (Fonteinwerk).
De nieuwe organisatiestructuur nog in ontwikkeling. Later dit jaar kan naar verwachting de nieuwe organisatievorm worden geformaliseerd.