Een traag proces
Al jaren praten we over de renovatie van de Plantagekerk. Voor de zomer presenteerden we aan u de laatste onderzoeksresultaten. Daarbij werd duidelijk dat een grondige renovatie erg veel geld zou kosten. Ook vertelden we dat we het gesprek met de (burgerlijke) gemeente Harderwijk wilden aangaan om te kijken of we konden komen tot gezamenlijk gebruik en een gezamenlijke renovatie van de Plantagekerk.
Die gesprekken zijn op gang gekomen, maar dat kost allemaal veel tijd. De gemeente is zelf nog volop aan het nadenken over haar podiumbeleid (ook zo’n langdurig proces) en je kunt een kerk niet zomaar ombouwen naar een theater, als we dat al willen.
Scenario ‘Minimaal onderhoud’
Daarom zijn we ook gaan onderzoeken wat er precies bij komt kijken bij, wat we genoemd hebben, het “minimale onderhoud”. Dat houdt in dat we alles doen wat technisch noodzakelijk is om de Plantagekerk weer jaren te laten meegaan. Denk dan aan het vervangen van de CV installatie, elektrische installatie, schuifwanden, asbest verwijderen en nog een lijst met kleinere punten. Daarnaast willen we dan ook de achterzijde van de Pastorie nog renoveren en een nieuwe keuken plaatsen. Dit heet ‘minimaal onderhoud’, omdat het niets aan de inrichting en functionaliteit van de kerk en pastorie verandert, maar het is ook best een flinke klus. En ook nog best kostbaar. We denken dat dit meer dan 500.000 euro kost.
Met leveranciers en adviseurs zijn we daar een plan voor aan het uitwerken. Daarmee hebben we in ieder geval een extra alternatief als de gesprekken met de gemeente Harderwijk tot niets leiden.
Urgente zaak
Van alle onderhoudswerkzaamheden is de CV installatie de meest urgente. We zijn met een installateur aan het bekijken wat we kunnen doen om de CV ketels te vervangen en hoeveel risico we lopen als dat niet voor de winter gebeurt. Hierbij is de complicatie dat de ketels niet meer in de bestaande kelder mogen worden geplaatst, vanwege de veiligheid, dus zoeken we een ander plekje. Ook willen wij, en ook heel veel gemeenteleden, het liefst zo snel mogelijk van het gas af. Echter, we kunnen de kerk alleen met warmtepompen verwarmen als we hem goed isoleren en vloerverwarming aanbrengen. En dan ben je weer terug bij het ‘grote’ renovatieplan.
Kortom, een flink dilemma waar we binnenkort een besluit over hopen te nemen.
Namens het College van Kerkrentmeesters
Roelof Potters