Het wijkteam van de Plantagekerk heeft het concept gepubliceerd van de profielschets voor een nieuwe wijkpredikant. Het is een lang stuk maar zeker lezenswaardig. Het typeert het karakter en de samenstelling van de wijk en het profiel waaraan de nieuwe predikant zou moeten voldoen. Het is nog een concept, leden kunnen tot 29 december hun reacties en suggesties sturen naar de scriba: a.brouwer@pgharderwjk.nl.
Profielschets Plantagewijk
Deze profielschets beschrijft de samenstelling van het team van professionals waarmee de Plantagewijk wil werken. Deze schets is een handleiding die helpt om onderling helderheid te scheppen en om de zoektocht naar predikanten en kerkelijk werkers richting te geven. Deze profielschets timmert die zoektocht niet dicht. We beseffen dat we in contact met geïnteresseerden voor verrassingen kunnen komen te staan. We beseffen ook dat Gods leiding ons op andere wegen kan brengen dan we zelf bedachten. Maar met deze profielschets gaan we op weg. Deze is leidend voor de commissies die de procedures gaan uitvoeren.
Er zijn zes onderdelen. 1) Als eerste beschrijft deze profielschets de Plantagewijk zoals die nu is. 2) Daarna volgt een beschrijving van de uitdagingen waar de wijkgemeente voor staat. 3) Die uitdagingen pakken we zelf op. 4) Voor een specifieke inbreng hebben we professionals nodig. 5) Van die professionals verwachten we dus specifieke kennis, kunde en attitude. En 6), we bieden de professionals een helder omschreven aanstelling en taakverdeling.
Voor het opstellen van de profielschets hebben we uitgebreid gebruik gemaakt van de uitkomsten van de tafelgesprekken, de online enquete en de beleidsplannen van de wijk en de PGH. Aan de tafelgesprekken namen meer dan 150 deelnemers deel. De enquête werd 62 keer ingevuld.
1. Beschrijving van de huidige situatie van de Plantagekerk.
De Protestantse Gemeente Harderwijk (PGH) ontstond in 2011 door het samengaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde ‘buitengewone wijkgemeente’ Nieuwe Kerk. Dit als afronding van een jarenlang Samen-op-Wegproces. Daarin was al heel veel gezamenlijk opgebouwd, waaronder een gezamenlijke wijkgemeente in de nieuwbouwwijk Drielanden (1998) en de realisering daar in 2011 van kerkelijk centrum De Regenboog. Dit gebouw overigens in gezamenlijk eigendom met de Hervormde Gemeente Harderwijk. Nu bestaat de PGH uit drie wijken die samenwerken in één kerkenraad: de Regenboog, het Fonteinwerk en de Plantagewijk. De Regenboog en het Fonteinwerk werken ieder met een eigen deeltijd predikant. Aan de PGH is een jongerenwerkster verbonden. De professionals van de PGH werken samen in het pastoresoverleg.
In 2023 en 2024 zijn kort na elkaar 2 predikanten en een seniorenwerker uit de Plantagewijk vertrokken. We hebben dit gebeuren aangegrepen om ons te bezinnen op onze koers. We hebben een interim-predikant aangetrokken om samen met ons te werken aan een open, hoopvolle en opbouwende cultuur. We worden op dit moment ondersteund door een ambulant predikant en een pastoraal werker voor ouderen. We zijn gaan werken aan de relaties binnen de gemeente en om de gemeente heen. Op dit moment volgen we een opbouwende koers met gemeenteleden, buitenstaanders én, naar we hopen, binnenkort met enkele professionals. We merken dat steeds meer gemeenteleden positief zijn en vertrouwen hebben in het bestuur van de wijk. Men voelt zich beter geïnformeerd en ziet initiatieven tot verbinding. Dit is een doorgaand proces.
De wijk telt in totaal 3417 leden. De leeftijdopbouw is als volgt:
Leeftijd 0-9: 84
Leeftijd 10-19: 281
Leeftijd 20-29: 277
Leeftijd 30-39: 199
Leeftijd 40-49: 286
Leeftijd 50-59: 513
Leeftijd 60-69: 606
Leeftijd 70-79: 679
Leeftijd 80-89: 405
leeftijd 90-99: 84
leeftijd > 100: 3
De gemeente kent tal van activiteiten. Er zijn vele vormen van eredienst. PodiumPlantage zorgt voor een cultureel aanbod. Er zijn veel activiteiten voor kinderen, jeugd, jongeren, volwassenen en ouderen. Samen met de Regenboog houden we bijvoorbeeld maandelijks een Kliederkerk. Er zijn Taizé-diensten. Er zijn ouderenochtenden. Er is een 50-ers gespreksgroep Fifty&more, maar ook is er Rocks, kinderdisco, Faith Plantation voor 20-ers en Update voor 30-ers en 40-ers. Dit is slechts een greep.
2. Uitdagingen waar de Plantagekerk voor staat
1)We zoeken naar meer ontmoeting. We zoeken naar verbinding, naar elkaar kennen en je persoonlijk gezien voelen. Daarbij draait het ook om geloofsontwikkeling. We willen als gemeente geen mal opleggen voor wat ieders geloof moet zijn. We geloven in de waarde van een authentieke geloofsontwikkeling van ieder mens. De diversiteit stelt tegelijk ook de vraag hoe je duidelijk kunt zijn over de leer van Jezus, en ruimhartig kunt zijn anderzijds. Er leeft een verlangen om daarin elkaar te kennen, ook over de grenzen van generaties heen. Een verlangen dus naar ruimte voor authenticiteit en verbinding.
2)Er zijn veel eilandjes. De vele activiteiten staan soms wat op zichzelf. We slagen er de laatste tijd in om steeds meer vanuit missie aan onderling verband te werken, maar we zijn er nog niet. Dit werken aan verbinding, geloofsvisie en koers is een belangrijke uitdaging voor onze wijk. Hoe weet je van elkaar wat er speelt? Dat is niet alleen een kwestie van goede communicatie. Er gebeurt veel en we willen veel meer vanuit samenhang groeien, vanuit een gedeeld verlangen en een gedeelde hoop. Een willekeurig voorbeeld is de Kliederkerk. Opeens zijn daar dertig kinderen met hun ouders, terwijl in de dienst op zondagmorgen vaak geen kind aanwezig is. Iets dergelijks gebeurt met de tieners en twintigers. Het is zo mooi wat er allemaal met allerlei leeftijdsgroepen gebeurt, maar onderlinge ontmoeting of het besef dat we met elkaar kerk zijn is er niet vanzelfsprekend. Kortom, we willen beter worden in het geloofscontact tussen de generaties. Daar willen we in groeien.
3)We hebben met de gehele PGH “Samen Jong” gekozen als model om ons gemeenteleven mee op te bouwen. In de praktijk lukt dat best aardig, maar het is tegelijk een uitdaging om dit goed te doen.
4)We proberen momenteel nieuwe vormen van pastoraat te ontwikkelen en ook hebben we plannen voor een intensivering van ons sociaal cultureel aanbod. Daarin zien we kansen voor meer wisselwerking van ons als geloofsgemeenschap met de stad en met elkaar. Toch is dat nog echt een uitdaging.
5)Het is een uitdaging hoe we leiding organiseren. Concreet voorbeeld: hoe kunnen jongere generaties de leiding van de kerk overnemen? Ook op niveaus van groepen en nieuwe initiatieven is dit een uitdaging: hoe geven we vorm aan het geloofsgesprek? Wie neemt daarin de leiding? Hoe creëren we de ruimte en de duidelijkheid voor enthousiasme en goede ideeën? Op dit moment zien we te weinig dat iemand die een leuk idee heeft, dat ook durft te gaan doen. Toch willen we met z’n allen verrassing en reuring. Er moet dus vertrouwen en ruimte komen om iets (nieuws) te doen, iets verrassends. Daar is uitgesproken behoefte aan. En dat is ook een kwestie van leiding geven.
6)Het is een uitdaging hoe we met traditie en vernieuwing omgaan. Bepaalde tradities willen we hooghouden. We komen bijvoorbeeld jongeren tegen, die met warmte spreken over hoe ze een kinderkerstviering beleefden. Tegelijk willen we vernieuwen, omdat huidige, traditionele vormen van kerk-zijn soms minder aanspreken. We willen waardevolle herinneringen creëren en koesteren. Met alle leeftijden.
7)Hoe we als wijk missionair kunnen zijn, is nog een puzzel. Het is wel een verlangen. Want er wordt bijvoorbeeld een nieuwe wijk gebouwd, Waterfront. Onze missionaire aanpak daar is nog niet helder. Daar liggen kansen. Hoe kunnen we met de bewoners daar samen kerk-zijn? Dat willen we niet oppakken zonder de PGH als geheel.
8)We hebben te maken met een grote gemeente en met vele uitvaarten. We willen veel meer werken vanuit een team van gemeenteleden en professionals dat voor de pastorale zorg rond het levenseinde staat. We werken aan de opbouw van een team van toegeruste gemeenteleden, emeriti en anderen met een theologische achtergrond.
9)We willen een groene en inclusieve kerk zijn. Daar zetten we met de PGH als geheel stappen in. Maar het blijft een uitdaging om daar ook echt voortgang in te boeken.
3. Wat de mensen zelf doen
Dit wordt een beknopte paragraaf. Er staat weinig in, maar we doen als wijkgemeente veel zelf. Het pastoraat loopt goed. Mensen kijken naar elkaar om. Er zijn tal van groepen voor alle generaties en richtingen. We hebben openheid naar de woonomgeving toe. We hebben steeds meer openheid voor diverse vormen van vieren. We werken eraan om toenemend een groene kerk te zijn. Ook besteden we goede aandacht aan inclusiviteit. En we werken met vertrouwenspersonen en hun begeleidingsteam aan het behoud van een veilige kerk. We hebben een positieve sfeer in ons wijkteam. We werken samen met de andere wijken en met de jongerenwerker en ook hebben we activiteiten met andere kerken samen. De Plantagewijk is een grote, actieve, betrokken gemeente.
4. Waarvoor we professionals nodig hebben
Er zijn veel eilandjes: hoe verbind je die met elkaar? Daar hebben we professionals voor nodig. We hebben professionals nodig om dwarsverbanden te leggen, om relaties aan te knopen met nieuwe mensen, om thema’s van diverse groepen aan elkaar te verbinden.
We hebben aanjagers nodig, voorgangers die ons leiding willen geven. We hebben als PGH een voorganger met beleidsmatig inzicht nodig.
We hebben voorgangers nodig die iemand die een goed idee heeft aanmoedigen om dat ook te gaan doen. Er is ruimte voor iets verrassends en tegelijk zoeken we daar professionele, theologische diepgang bij.
We willen ons geloof blijven verdiepen. Ook in gesprek en in relatie met elkaar en met de koers van de kerk. Daar werken we al wel aan, zelf. Maar de inbreng van voorgangers is hierbij nodig.
We hebben herders nodig: professionals namelijk die in pastoraal contact staan met de breedte van de gemeente, en die tegelijk meewerken aan geloofsontwikkeling en de missionaire initiatieven die daarbij passen. Want er is geloofsontwikkeling nodig ook buiten de kerk. We hebben professionals nodig om breder te kijken dan de eigen club alleen.
We hebben voorgangers nodig die helpen met het werken met Samen Jong. We hebben vernieuwers van het pastoraat nodig. We zoeken professionals die met ideeën komen om diaconaal, sociaal en cultureel sterker uit de verf te komen als kerk aan de rand van de stad. Het is er allemaal al wel, maar het kan sterker, meer uitgesproken en met meer samenhang en elan. Daar hebben we herders, leraren, theologen bij nodig.
5. Wat de professionals zijn, kennen en kunnen
Onze professionals zijn teamwerkers. Ook met elkaar vormen zij een team in PGH verband. We zoeken verbinders en netwerkers die met en door alle generaties heen met alle diversiteiten kunnen werken. We zijn niet evangelisch-charismatiscdh. Dat spectrum van de geloofsbeleving wordt door het Fonteinwerk uitgewerkt. We willen daarmee als wijk in PGH-verband wel in een zinvol verband staan. Dat doen we vanuit onze eigen theologie. Die bestaat uit een serieuze aandacht voor de Schrift. Gebed vinden we belangrijk. En ook omarmen we de diversiteit die voortkomt uit de authentieke omgang met Jezus, de Levende. In onze tijd heeft ieder mens behoefte aan hulp bij de verbinding tussen geloof en de huidige maatschappij en de huidige situatie in de wereld. Als kerk willen we daarom bloeien in deze stad. Het inclusief denken zit onze professionals in het bloed.
We zoeken een aansprekende spreker die vertrouwd is met de leefwereld van de helft van ons ledenbestand, dat we momenteel veel te weinig zien: de 0 tot 65-jarigen. Onze voorgangers kennen Samen Jong en kunnen daar ook mee werken. Ouderen horen daar net zo goed bij als jongeren. We zien geen tegenstelling tussen jongeren en ouderen. We zoeken professionals die met ons optrekken om kansen te benutten in missionair werk.
We zoeken professionals die pastoraal sterk zijn. We zetten in op professioneel bezoekwerk waarbij de inzet van pastoraal werkers en predikanten gelijkwaardig is.
We hebben één professional nodig die beleidsmatig inzicht inbrengt in de wijk en in de PGH.
6. Wat we de professionals bieden
We bieden één fulltime predikantenplek. Bij de predikantsvacature is een woning in Harderwijk beschikbaar. De predikant is een teamwerker, een pastor die verbindt. Hij of zij kent Samen Jong, en weet beleidsmatig inzicht te combineren met theolgische diepgang. We zoeken iemand die vanuit een missionaire visie interesse heeft in het verder ontwikkelen van aanbod op sociaal en cultureel gebied. De predikant weet een zorgvuldige omgang met de liturgie te combineren met het ontwikkelen van nieuwe, verrassende vormen van vieren.
We bieden een 75% aanstelling voor een kerkelijk werker. Deze is pastoraal specialist. Individuele, pastorale begeleiding is een hoofdtaak naast pastoraal groepswerk. Ook werkt de pastoraal werker mee aan de vernieuwing van het pastoraat door groepsvormen en het werken met nieuwe doelgroepen. Ook de kerkelijk werker is een teamwerker, een verbinder. Hij of zij leidt met regelmaat diensten en betrekt dan de pastorale ervaring in de verkondiging.
We bieden een tijdelijke aanstelling van vier jaar voor een 50% kerkelijk werker. Deze heeft het organiseren van social-cultureel aanbod als specialisme. Hij of zij is een teamwerker. Hij of zij zet met de diaconie, met de wijkgemeente en met externe partijen de Plantagekerk op de kaart als een stadscentrum voor ontmoeting, bezinning en sociale hulp.
Als wijkteam bieden we steun en samenhang aan onze predikant(en) en kerkelijk werker(s). Er zijn gesprekken met hen op regelmatige basis met leden van het wijkteam. We bieden teams van gemeenteleden die met hen bij de uitvoering van hun taken samenwerken.
===============
Uw inbreng als kerklid:
Komende maand kunt u reageren op bovenstaande profielschets.
Maar er is meer. U kunt alvast namen noemen
a) van predikanten en kerkelijk werkers die u geschikt acht voor de invulling van deze vacatures,
b) van mensen die u geschikt acht voor de bemensing van de sollicitatiecommissie en de beroepingscommissie, waarbij de mogelijkheid bestaat dat we daar één commissie van maken.
De genoemde predikanten, kerkelijk werkers en namen worden vertrouwelijk behandeld.
In januari hebben we weer een wijkteam en kunnen we de volgende stappen gaan zetten, in afwachting van de solvabiliteitsverklaring.
U kunt reageren (uiterlijk 29 december) naar Ada Brouwer, a.brouwer@pgharderwijk.nl