rond Kerkelijk Centrum de Regenboog. Kerkelijk Centrum de Regenboog staat als een huis. Eerst aan de rand van de wijk Drielanden, na verdere nieuwbouw in de wijk is de Regenboog inmiddels letterlijk een kerkelijk centrum geworden. Op zondag en andere dagen van de week is onze kerk voor velen een veilig thuis geworden om te begroeten en te ontmoeten, te spelen en te zingen, te luisteren, te leren en stil te zijn. In 2018 is begonnen met de aanleg van de Tuin van Lof.
Rond de grote entree met de enorme deuren aan de zuidzijde van de kerk zien we de Belevenistuin: beleving van ons geloof, wat we binnen in het gebouw geloven en vieren laten we zien in de tuin. Er staan bomen en planten met veelal een bijbelse symboliek: een olijfboom, een zuilbeuk en heel veel heerlijk geurende lavendel. Op de zuid- westhoek ligt een grote kei (opgegraven bij het Waterfront) als hoeksteen. Daaromheen volgen we met bijpassende beplanting het kerkelijk jaar. Aan de westzijde hebben we een Stilte- of Gedachtenistuin aangelegd. Tussen krentenboompjes, struiken, planten, bloemen, allerlei grassen en geurige kruiden is er plaats voor iedereen om even tot rust te komen. Aan de kruiszijde van de kerk zie je zeven sterke palen staan met daarbij een wijnrank en daaronder graan dat gezaaid is in de aarde. Samen met de drie boompjes staan ook de wijnstok, het graan en de grassen symbool voor het evangelie. Midden in de Tuin van Lof hopen we nog één of twee bankjes te unnen plaatsen. Aan de noord-westzijde willen we graag nog een Pluktuin realiseren met bloemen in alle kleuren van de regenboog. Met al die bloemen, bomen en planten willen we ook bijdragen aan meer biodiversiteit en in het kader daarvan mogen we ons inmiddels ook een GROENE KERK noemen. Dat de vogels er mogen nestelen en mensen om ons heen zich welkom mogen voelen. Met onze bescheiden Tuin van Lof willen we graag op een natuurlijke wijze getuigen in de wereld en iets laten
zien van Geloof, Hoop en Liefde.
Ineke Verhagen
Artikel over de loofhut 13 oktober 2022
Bekijk hier het fimpje - Tuin van Lof - Brood uit de tuin oktober 2021
Loofhut in de Tuin van Lof - 25 september 2021
Bekijk hier het fimpje - Tuin van Lof - K.C. De Regenboog juli 2019
Artikel De Tuin van Lof (Planten)
Artikel De Tuin van Lof (Begin)
De Tuin van Lof
Rond de Regenboog is een prachtige tuin aangelegd. In de tuin proberen we iets te laten zien van geloof, hoop en liefde. De tuin is een plek om elkaar te ontmoeten, stil te zijn, te genieten van de natuur en iets van God te merken. De tuin vormt één geheel, maar bestaat uit verschillende onderdelen.
Ontmoetingstuin
Aan de voorkant van de kerk naast de grote deuren is de ontmoetingstuin. De tuin staat vol met lavendel en dat ruikt heerlijk. Als het lekker weer is, wordt hier vaak koffie, thee en ranja gedronken en gekletst. Het is een plek om elkaar te ontmoeten.
Naast de lavendel is er een stukje tuin waarin je Bijbelverhalen over Mozes kunt ontdekken. Mozes ontmoette God in een brandende braamstruik. In de tuin staat een braamstruik, maar deze brandt niet. Naast de braamstruik is schoenlapper gepland, omdat Mozes zijn schoenen uit moest doen. Ook is er slangenkruid te vinden, vanwege het teken dat Mozes kreeg van God. Hij kon een slang in een staf veranderen en andersom.
Belevenistuin
Op de hoek van de tuin ligt een grote kei als hoeksteen. Die verwijst naar Jezus, die in de Bijbel wordt vergeleken met een hoeksteen. Vanaf de steen kun je het kruis zien en ook mooie zonnebloemen. De steen is het favoriete plekje van een kind uit de buurt. De hele dag schijnt de zon erop en dus is de steen “zo lekker warm”.
In de belevenistuin zijn ieder jaar allerlei Bijbelse verhalen en thema’s te vinden. Zo is er een olijfboom, een zuilbeuk en allerlei bloemen en planten met betekenissen. Wat je kunt zien verschilt per seizoen en per jaar. Als je de betekenissen van alle planten wilt beleven, kun je altijd om een rondleiding vragen bij Wiebe. Die is regelmatig in de tuin van Lof te vinden.
Stilte- en natuurtuin
Het achterste gedeelte van de tuin is bedoeld om de stilte te zoeken. Tussen krentenboompjes, struiken, planten, bloemen, allerlei grassen en geurige kruiden is er plaats voor iedereen om even tot rust te komen. Daar kun je bijvoorbeeld je geliefden gedenken. Als je even gaat zitten zie je hier zeven sterke palen in de grond staan. Elke paal symboliseert een “Ik ben”-uitspraak van Jezus. “Ik ben het brood dat leven geeft” betekent dat Jezus ons leven onderhoudt. “Ik ben het licht van de wereld” betekent dat Jezus onze levensweg verlicht. “Ik ben de deur” betekent dat Jezus de deur opent naar God. “Ik ben de goede herder” betekent dat Jezus voor ons zorgt. “Ik ben de opstanding en het leven” betekent dat Jezus ons het leven geeft. “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” betekent dat Jezus ons de juiste kant op wijst. “Ik ben de ware wijnstok” betekent dat Jezus ons en ons werk vruchtbaar maakt.
Wonderbrood
In de tuin van Lof verbouwen we ook graan. Het is wonderlijk hoe uit zo’n korreltje nieuw leven groeit. Als je bijvoorbeeld een schroevendraaier in de grond stopt, komt er geen gereedschapskist boven. Als je een graankorrel in de grond stopt, krijg je uiteindelijk veel meer graankorrels. Het graan hebben we geoogst en er zijn heerlijke broden van gebakken die we hebben geproefd op de burendag.
Loofhut
Jaarlijks is er ook een loofhut te vinden in de tuin van Lof. Een hut waarin we feestvieren, zingen, eten en omhoog kijken en onze Schepper prijzen. Ga maar eens in de hut staan en kijk omhoog. De hut heeft geen dak, dus je kijkt zo naar de open hemel! De loofhut wordt ook gebruikt door tieners met de catechisatie.
Groene tuin
Met al die bloemen, bomen en planten willen we ook bijdragen aan meer biodiversiteit. We zijn inmiddels een Groene Kerk en daar zijn we blij mee. We hopen dat de vogels er mogen nestelen en mensen om ons heen zich welkom mogen voelen. Met onze Tuin van Lof willen we graag op een natuurlijke wijze getuigen in de wereld en iets laten zien van geloof, hoop en liefde.